Drvopreradjivacki-sektor
Drvoprerađivački sektor
Home
> Sektori/industrije > Drvoprerađivački sektor

Geografske i klimatske odlike ovog područja pogoduju eksploataciji drveta te drvoprerađivačkoj industriji. I ovaj sektor se, tradicionalno, može pohvaliti veoma kvalitetnom radnom snagom čiji su rezultati priznati i globalno.

Teslić

Primjer uspješne saradnje u sektoru obrade drveta su aktivnosti teslićkog preduzeća Lignacon, koje proizvodi drvene stolice za švedsku kompaniju Ikea. Šume su najveći resurs opštine Teslić i premda je nadležnost eksploatacije entitetska, opština Teslić garantuje prioritet snabdijevanju lokalne industrije drvetom.

Wood-Industry-1
Među stanovnicima opštine Teslić sa srednjom stručnom spremom, drvni tehničari spadaju u najbrojnije profesionalce. Četiri veća drvoprerađivača i nekoliko manjih pilana ostvaruju ukupno preko 25 miliona eura prihoda godišnje i zapošljavaju 800 radnika. Glavni proizvodi drvne industrije u Tesliću su rezana građa, elementi za namještajnu industriju, ploče od masivnog drveta i ostali slični poluproizvodi. Finalna industrija predstavlja stoga segment velikog potencijala za rast. Finalna industrija je ujedno i sektor za koji opština pruža posebne pogodnosti, u skladu sa usvojenom Strategijom razvoja opštine Teslić za period od 2010-2015.

Tešanj

Globalni uspjeh preduzeća za ručnu proizvodnju visokokvalitetnog namještaja od masivnog drveta Nord Ent i Artisan, koje posluje na području Općine Tešanj najbolji je primjer potencijala drvne industrije u području koje je bogato ne samo sirovinama, nego i svjetski kompetentnim stručnjacima. Proizvode ove firme možete kupiti u najcjenjenijim salonima od New York-a do Seul-a. Tu je i niz drugih firmi iz Tešnja koje proizvode visoko kvalitetne finalne proizvode, a koje mogu biti primjer ukupnoj privredi BiH – u kom pravcu bi se trebala razvijati. Područje općine Tešanj je također u značajnoj mjeri pokriveno šumom: 30,3 posto ukupne površine općine Tešanj nalazi se pod šumama bukve, čiste šume jele/smrče te mješovite šume jele, smrče, bukve, hrasta kitnjaka i lužnjaka.

Wood-Industry-2
Žepče

Šume su najznačajniji i najdominantniji resurs i u Žepču, budući da je čak 62 % teritorija prekriveno šumama hrasta, graba, bukve, jele i bora. Na području Žepča trenutno postoji oko 30 mikro i MSP firmi sa oko 500 zaposlenih, a koje se bave eksploatacijom šuma, proizvodnjom rezane građe, te poluproizvoda i finalnih proizvoda.

Među najuspješnijim poduzećima na području Žepča posluje Prograd d.o.o., osnovano 1995, koje se dugi niz godina bavi proizvodnjom drvene stolarije vrhunske kvalitete, što potvrđuju certifikati kvalitete prestižnih europskih instituta, među kojima su TUV NORD Group i talijanski institut za certificiranje CSI S.p.A. Žepačka firma Nansi, jedna od vodećih kompanija za preradu drveta u BiH, uspješno je okončala dvije investicije koje će doprinijeti povećanju proizvodnje i jačanju konkurentnosti ove kompanije na inozemnom tržištu.

Wood-Industry-3
Riječ je o puštanju u rad novoizgrađene sušare kapaciteta 360 kubika te rezervoara za vodu sa pumpama za hidrantsku mrežu kapaciteta 150 metara kubnih. U pripremi je realizacija i trećeg kapitalnog projekta, izgradnja poslovne zgrade u kojoj će biti smješteni izložbeni salon i uprava preduzeća. Većina poduzeća bavi se proizvodnjom gotovih proizvoda i svoje proizvode plasira uglavnom na tržište EU, a nije im strano ni tržište Amerike i Azije. Kompanija Jasmin M iz Žepča postala je zastupnik renomirane njemačke firme HSM, te će putem svoje distributerske mreže prodavati kvalitetne šumske zglobne traktore. HSM ime danas je povezano sa izvrsnom kvalitetom mašina i inovacijama, ali i prvoklasnim servisom i rezervnim dijelovima za šumarske namjene.