Metalopreradjvacka-industrija
Metaloprerađivačka industrija
Home
> Sektori/industrije > Metaloprerađivačka industrija

Metaloprerađivačka industrija u BEAR području predstavlja vrlo interesantnu i privlačnu mogućnost za investiranje. Brojne pogodnosti vezane za ovaj sektor su karakteristične za cjelokupno područje, a Teslić, Tešanj i Žepče posjeduje i određene specifične mikrolokacijske prednosti: Teslić ima respektabilnu tradiciju metalne industrije, Tešanj je već prepoznat u auto i mašinskoj industriji kao jedan od lidera u Bosni i Hercegovini u proizvodnji tehnološki zahtjevnih mašina i agregata, dok potencijali Općine Žepče nude posebne pogodnosti za lakometalnu industriju.

Teslić

Opština Teslić ima respektabilnu industrijsku tradiciju i potencijal u ljudskim resursima koji je zasigurno interesantan za investiranje u metaloprerađivačku industriju. Lokalno preduzeće Metal uspješno opskrbljuje njemačku kompaniju Siemens metalnim komponentama. Jedna od dvije srednjoškolske institucije na području opštine, Mješovita škola “Nikola Tesla”, sa oko 600 upisanih učenika, nudi između ostalih i obrazovanje za mašinske tehničare i tehničare elektronike. U sistemu trogodišnje nastave ova škola nudi obrazovanje za bravare, automehaničare, varioce, instalatere, obrađivače metala rezanjem i električare. Među KV radnicima koji trenutno traže posao na području opštine Teslić, najbrojniji su, pored automehaničara, mašinbravari, električari i stolari.

metal-processing-industry-1
Tešanj

Metaloprerada je u Tešnju razvijena na izuzetno visokom nivou i praktično ne postoji ni jedan dio od metala koji se ne moze izraditi u nekoj od firmi. Dovoljno je da dođete u Tešanj sa crtežom ili uzorkom tog djela i uspjeh je zagarantovan. Među firmama koje su svojevrsni lideri u obradi metala želimo istaknuti, samo neke od njih, kao što su: Pobjeda, FAD, Medena Commerce, Zupčanik, Inox Ajanović, Kalim, Saračević, KPM, Asval i dr.

Privredna strategija na nivou općine Tešanj je izvozno orjentisana, a rezultati govore u prilog šire i globalne prepoznatljivosti kvalitete koju metalski sektor u općini Tešanj nudi: u 2011. godini, iz općine je izvezena vrijednost od preko 33 miliona eura proizvedenih mašina i opreme, te preko 27 miliona eura vrijednosti u autodijelovima. Kvalitet raspoložive radne snage je velika konkurentska prednost Općine Tešanj. Dva srednjoškolska instituta prisutna na području općine Tešanj nude specifične tehničke kompetencije vezane za elektrotehniku i mašinstvo.

U Tešnju se velika pažnja poklanja razvoju vlastitih ljudskih resursa – razvoju školstva i stipendiranju učenika i studenata. Razvoj modernih tehnologija koje se više od 30 godina aktivno primjenjuju u firmama na teritoriji općine dobio je dodatni poticaj sa otvaranjem Tehnološkog centra za drvnu industriju ARTECO, a tu su i moderne stručne obuke (npr. CAD/CAM obuka u Srednjoj mješovitoj školi). Srednja mješovita škola Tešanj na temelju postignutih rezultata svrstava se među najbolje škole srednjeg stručnog obrazovanja u BiH.

metal-processing-industry-2
Žepče

Sektor metalske industrije u općini Žepče ima snažnu perspektivu rasta, uz već postojećih 12 mikro i malih-srednjih preduzeća i oko 300 zaposlenih u sektoru. Djelatnosti ovih preduzeća su uglavnom vezane za projektovanje i proizvodnju metalnih konstrukcija i dijelova, metalne galanterije od kovanog željeza, inoxa, aluminija (kreveti, stolovi, stolice, reklamni paneli, ograde), zatim za proizvodnju mašina za rudnike i kamenolome, za građevinarstvo te za obradu nehrđajućih metala. Većina poduzeća svoje proizvode plasira na inostranom tržištu, što daje veliki doprinos u vanjskotrgovinskoj razmjeni i pokazuje konkurentnost metalnog sektora općine Žepče.

Trenutno vodeća kompanija je Profil-Isolation koja je izgradila vlastiti proizvodni pogon za 50 zaposlenih radnika. Osnovna djelatnost firme Profil-Isolation jeste proizvodnja kanala i spiro cijevi za ventilaciju, klimatizaciju i grijanje, od predizoliranih poliuretanskih panela. Bave se proizvodnjom i ugradnjom izolacije za cjevovode, a otvaranjem nove hale pokrenuli su i poslove montaže panela i drugih fasaderskih radova. Također, poduzeće Velbos d.o.o., sa sjedištem u Begovom Hranu , Žepče bavi se proizvodnjom tunelskih nosača, armaturnih mreža, preradom rebrastog betonskog čelika, a posjeduje i vlastitu betonaru. Da je odluka o pokretanju biznisa u Žepču bila ispravna, potvrđuju veliki graditeljski poduhvati u kojima je učestvovala firma Velbos, od kojih izdvajamo zgradu Vlade Republike Srpske, Hidroelektranu “Mostarsko blato”, BBI Centra u Sarajevu. Također, rijetki su tuneli u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj u kojoj nisu ugrađeni Velbosovi tunelski nosači. Ova firma zapošljava više od 300 uposlenika.