proizvodnja-hrane
Proizvodnja hrane
Home
> Sektori/industrije > Proizvodnja hrane

Raspoloživo poljoprivredno zemljište, geografski položaj i klimatski uvjeti koji karakterišu područje Teslića, Tešnja i Žepča izrazito pogoduju razvoju poljoprivrede i prehrambene industrije, te posebno proizvodnji zdrave hrane. Sve tri lokalne zajednice izdvajaju prehrambeni sektor kao izrazito prijemčiv za investicije, a neke od najuspješnijih investicija BEAR područja su upravo u ovom sektoru.

Food-Industry-2
Teslić

Očuvana i nezagađena prirodna bogatstva Teslića idealna su za ulaganje u proizvodnju hrane u organskom konceptu, a postoji i veliki potencijal za proizvodnju prvoklasnog voća u velikim količinama, ulaganje u plantaže, hladnjače, te pogone za preradu i sušare. Veliki broj muznih grla i duga tradicija proizvodnje ostavlja dosta prostora za brendiranje lokalnih mliječnih proizvoda.

Tešanj

Tešanj raspolaže sa izvrsnim uslovima za ulaganje u prehrambeni sektor, a posebno u konditorske i mesne proizvode, te flaširanje vode i ostalih vrsta pića. Rezerve mineralne vode pronađene su nakon podzemnih istraživanja planine Crni Vrh, nadomak Tešnja, a kvalitet te vode potvrđen je zlatnom medaljom na sajmu voda u američkom gradu Barkeley Springs. Velika prednost mineralne vode koja je prisutna na području planine Crni Vrh ogleda se u iznimno niskim procentima sulfata.

Iako je poljoprivreda bila tradicionalna grana u razvoju općine Tešanj u posljednjih par godina je svrstala ovu općinu među lidere uz već pomenute mineralne vode u proizvodnji i preradi: pripremljene hrane, keksa, gljiva, pilećeg mesa, sira, tjestenine i pekarskih proizvoda i dr. Ovdje posebno želimo istaknuti firme kao što su: Jami, AS, Biošamp, MADI, Zlatna kap, Dukat, Sinanović, Subašić i dr.

Food-Industry-1
Žepče

Dvije trećine, od ukupno 282,29 km², na kojima se prostire općina Žepče, sačinjeno je od obradive površine i voćnjaka, pa razvoj poljoprivredne proizvodnje i prehrambene industrije, posebno u segmentu proizvodnje zdrave hrane i stočarstva predstavlja veliki potencijal za investiranje. Većina poljoprivrednih površina više od 15 godina nisu kemijski tretirane te su stoga izrazito pogodne za ekološku proizvodnju hrane. Voćarstvo je grana poljoprivrede koja se na području općine Žepče svake godine sve više intenzivira. Najzastupljeniji su zasadi jabuke, šljive i kruške, a posljednih godina malina preuzima vodeću ulogu sa preko 500 ha podignutih zasada, te sa stalnim povećanjem zasađenih površina iz godine u godinu. Polako se uvode i druge vrste jagodičastog voća kao što su kupina, borovnica i jagoda koje predstavljaju perspektivu za voćarstvo ovog područja s obzirom da se postižu vrlo dobri prinosi uz dobru otkupnu cijenu proizvoda. Tu je i činjenica da su ove voćne vrste deficitarne na tržištu što daje mogućnost za proširenje proizvodnje bez straha od problema plasmana. Intenzitet razvoja voćarstva na području općine Žepče posljednjih godina je još jedan indikator potencijala prehrambenog sektora u ovim područjima. Pored toga, potrebno je naglasiti bogatstvo izvora prirodnih i mineralnih voda, koji su nedovoljno, odnosno nikako iskorišteni, a predstavljaju važan resurs za razvoj prehrambene industrije.