tekstilno-obucarski-i-kozarski-sektor
Tekstilno – obućarski i kožarski sektor
Home
> Sektori/industrije > Tekstilno – obućarski i kožarski sektor

Tekstilna i kožarska industrija je još jedno privredno područje koje se može osloniti na kvalitet, stručnost i iskustvo radne snage u Tesliću, Tešnju i Žepču.

Teslić

Pored kvalifikovane radne snage, Teslić pruža i vrlo interesantnu dodatnu pogodnost za sektor tekstilne industrije u vidu entitetskih subvencija za preduzeća koja se bave obradom tekstila i kože. Niski troškovi proizvodnje jedinica već su doveli do uspješne realizacije nekoliko investicija u ovom sektoru, među kojima se posebno izdvaja saradnja lokalne kompanije Škrebić sa austrijskim (Gabor) i njemačkim partnerima (Lowa) u proizvodnji i montaži obuće.

Textile-and-Leather-Industry-1
Tešanj

Prerada tekstila i kože posjeduje dugogodišnju tradiciju u Tešnju. Trenutno postoji veliki broj prerađivačkih kapaciteta od kojih većina radi lohn poslove za vodeće svjetske proizvođače. Ipak želimo istaknuti nekoliko najznačajnijih među kojima su: Alpina Bromy, Napredak, Sockmaker3 Koteks, Contessa, Koža komerc, Conita, Zemi i dr. Alpina Bromy proizvodi 2.000 pari cipela dnevno i predstavlja uspješan primjer zajedničkog ulaganja slovenačkog partnera sa lokalnim poduzetnikom. U programu proizvodnje čarapa prisutna je italijanska investicija u firmi Sockmaker3 sa godišnjom proizvodnjom koja prelazi 4 miliona pari čarapa. Uz inostrane proizvožače čarapa, u Tešnju se nalaze i domaće firme koje se bave ovom djelatnošću. Potrebno je istaknuti da firme iz Tešnja u tekstilnoj industriji rade za vodeće svjetske brendove kao što su to: Hugo Bos, Sir Oliver, Burberry, Piere Cardin i dr.

skrebic
Žepče

Žepče se može pohvaliti dugom tradicijom u tekstilnoj i proizvodnji HTZ opreme, a trenutno je prisutno 9 mikro i MSP-a koja ukupno zapošljavaju 500 osoba. U pitanju je proizvodnja radnih odijela, kožne galanterije i radne odjeće. Ta vrsta tradicije i kvalitet radne snage prepoznati su od strane njemačke kompanije Car Trim GmbH koja je upravo u Žepču otvorila pogon za proizvodnju kožnih i tekstilnih presvlaka za prvu ugradnju sjedišta putničkih vozila marke Audi i VW.

Vodeće tekstilno poduzeće je „Bositex“ d.o.o. Žepče koje upošljava 50 radnika, a izgradnjom novog pogona otvaraju se mogućnosti za nova upošljavanja dodatnih 50 radnika. Već dvanaestu godinu se bave proizvodnjom medicinske konfekcije, radne odjeće za medicinske radnike, bolničkih plahti te drugih tekstilnih proizvoda namijenjenih zdravstvenim ustanovama. Bositex cjelokupnu proizvodnja plasira na švedsko tržište, a nakon proširenja kapaciteta planiraju raditi i za bosanskohercegovačko, hrvatsko i švicarsko tržište.