turizam
Turizam

Ova oblast zasigurno spada u najinteresantnije i najprivlačnije za potencijalne investitore, budući da je BEAR područje izrazito bogato sa stanovišta turističke ponude, kulture i tradicije. Ova zona ima mogućnost privlačenja posjeta iz većih urbanih centara ne samo u Bosni i Hercegovini već i sa prostora jugoistočne Europe, iz zemalja članica EU, iz Turske i iz Rusije, te iz bogatih arapskih zemalja.

Bogatstvo prelijepe prirode ovog kraja samo je jedna od pogodnosti. Pogodnosti za razvoj turizma proizilaze iz bogatog i šarolikog kulturnog naslijeđa, interesantne historije ovih krajeva na kojima su se susrele i ispreplele mnoge civilizacije, te iz raznolikosti flore i faune i hidrografskog potencijale. Seoskom turizmu posebno pogoduju očuvana priroda, čist zrak i gastronomska ponuda. Područje Teslića, Tešnja i Žepča posebno karakteriše i bogata tradicija zanatstva i trgovine.

Tourism-and-crafts-1
Teslić

U Tesliću je banjski i zdravstveni turizam već napravio značajan iskorak završetkom rekonstrukcije kompleksa Kardial u Banji Vrućici, a bogata ponuda ovog kompleksa svakako će doprinijeti i razvoju pratećih djelatnosti.

Tešanj

Tešanj nudi posjetiocima znamenita kulturna, historijska i duhovna mjesta, uz najzdravije prehrambene proizvode. Ljepota starog grada Tešnja zadivljuje.

Tourism-and-crafts-2
Žepče

Žepačko područje u dolini rijeke Bosne, obiluje brojnim mjestima za odmor i rekreaciju. Žepče nudi ponudu i prilike za razvoj turizma u lovnom i ribolovnom, sportsko – rekreacijskom i vjerskom turizmu. Obzirom da je 90% područja u općini Žepče ruralno, razvoj ruralnog/seoskog turizma je potpuno prirodan.