Priče o uspjehu
Home
> Zašto BEAR > Priče o uspjehu

“U Tesliću, Tešnju i Žepču perspektiva privatnog sektora u ekonomskom razvoju ima najveću vrijednost. Ovo je snažna konkurentna prednost područja BEAR, koja ih značajno izdvaja u odnosu na druge lokacije u BiH i u Jugoistočnoj Evropi (JIE)”

 
– (Edgar Schröder, lider programa, ProLocal u BiH, GIZ)

Dubravko-Sofric

Dubravko Sofrić, poslovođa u proizvodnji pločastog namještaja firme Elgrad, Teslić

Elgrad, koji zapošljava 300 radnika, važi za najuspješnije preduzeće na području Teslića. Svoju robu izvozi na azijsko i evropske tržište – uglavnom u Holandiju, Belgiju, Italiju i Sloveniju. Ima široko područje proizvodnje i usluga, među kojima su primarna i finalna prerada drveta, proizvodnja briketa i dijelova za namještaj. U Elgradu se fokusiraju na proizvodnju gotovih proizvoda kao što su, primjerice, parketi ili noge za stolove.

Drago Jovicic

Drago Jovičić, zadužen za izvozno-uvozne poslove Škrebić Company, Teslić

U preduzeću Škrebić Company, koje se bavi proizvodnjom gornjih dijelova obuće, vrije kao u košnici. Mahom ženska radna snaga vrijedno radi kako bi zadovoljila potrebe kupaca. A kupci su stranci, jer je kompletna proizvodnja namijenjena inozemnom tržištu. Ostvarena je dugoročna saradnja sa austrijskom firmom Gabor te njemačkom kompanijom Lowa, a obuća koju proizvode u Škrebić Company završava, između ostalog, i kao dio opreme američke vojske. Proizvodni kapaciteti ovise o sezoni: Za proljeće i ljeto izrađuje se i do 3.000 pari cipela dnevno, a u ostatku godine do 1.000 pari.“ Ovo je jedna od najuspješnijih priča na području Teslića i šire.

Nazif-Hamzic

Nazif Hamzić, generalni direktor

Vlasnik firme za proizvodnju namještaja Nord Ent je holandska kompanija Pilat&Pilat Produkties, koja je ujedno njen najveći i najvažniji kupac. “Svi radnici, kao i sirovina, su iz Bosne i Hercegovine”, kaže Nazif Hamzić, generalni direktor Nord Enta. „Zaposleno je četrdesetak visokokvalificiranih radnika, obučenih za proizvodnju namještaja od masivnog drveta, a najsavremenije mašine garantiraju najkvalitetniju obradu. Izvozimo u cijeli svijet, a glavna tržišta su Amerika, Japan, Rusija, Dubai te zemlje Evropske unije. U Evropi su nam najvažnija tržišta Holandija, Njemačka, Švicarska i Belgija. Mi radimo custom-made namještaj – prema željama kupaca i kvaliteta proizvoda je najvažniji kriterij. Vrijedi napomenuti da Nord Ent za svoj namještaj daje doživotnu garanciju.“

Himzo-Husic

Himzo Husić, direktor i suvlasnik firme Tisakomerc, Žepče

“Iz godine u godinu rastemo u svim djelatnostima”, kaže Himzo Husić, ističući da se Tisakomerc povezao s jakim, prvenstveno njemačkim renomiranim partnerima. Poslovna filozofija direktora i suvlasnika firme Tisakomerc, jednostavna je: Treba htjeti i treba znati raditi, te okružiti se ljudima od struke, koji znaju posao, tržište i jezik. Tisakomerc postoji već 13 godina i ima uspjehe u oblasti drvne industrije. Direktor Husić ističe i dobru saradnju s općinom: „Ako iskrsne neki problem, sretan sam što imam adresu na koju se mogu obratiti, znajući da će svakom problemu biti posvećena dužna pažnja“.

Suad-Rosa

Suad Roša, direktor Alpina Bromy

Alpina Bromy je zajedničko ulaganje firme Alpina, Slovenija (90%) i firme Bromy (10%), vlasnika Suada Roše. Duži niz godina sam sarađivao sa Alpinom Slovenija kao njihov kooperant, da bi 2008. dosanjali svoj san otvaranja zajedničke firme u Tešnju pod nazivom Alpina Bromy. Danas se u ovoj firmi proizvodi 2.000 pari različitih modela cipela iz ženskog modnog programa. Uskoro ulažemo u nove proizvodne pogone. Mogu istaknuti da imamo vrlo dobru saradnju sa općinskom administracijom, koja je uvijek imala sluha za potrebe ekonomskog razvoja lokalne zajednice. Mislim da je Tešanj poseban po tome što ima preduzetne ljude koji jednostavno znaju napraviti biznis.

Ferid-Ajan

Ferid Ajan, Vlasnik, Bositex d.o.o. Žepče

Već dvanaestu godinu se bave proizvodnjom medicinske konfekcije, radne odjeće za medicinske radnike, bolničkih plahti te drugih tekstilnih proizvoda namijenjenih zdravstvenim ustanovama. Bositex cjelokupnu proizvodnja plasira na švedsko tržište. Zapošljava 50 ljudi. Izgrađena je nova poslovna hala većim dijelom iz vlastitih sredstava. Vlasnik Ferid Ajan ističe kako je zadovoljan poslovanjem u općini Žepče i brzinom dobijanja svih dozvola za novi pogon.

Berislav-Jukic

Berislav Jukić, vlasnik

Poduzeće TITANIC D.O.O. Žepče prednjači u oblasti tehnologije zavarivanja i metaloprerade. Usprkos jakoj konkurenciji, osobito na inostranom tržištu gdje plasira glavninu svojih proizvoda, Titanic d.o.o. od 2005. godine bilježi konstantan rast i podiže standard i kvalitetu svojih proizvoda. Vlasnik Berislav Jukić, ističe kako poduzeće u budućnosti planira širiti proizvodnju i ponude te uposliti nove radnike. Općinska administracija je spremna pružiti podršku u ostvarivanju poslovnih ciljeva poduzeća Titanic d.o.o.

Berislav-Jukic

Zoran Peranović, šef proizvodnje Eurometal, Teslić

Jedan od uspješnih primjera industrije u Tesliću jeste privatno preduzeće Eurometal, osnovano 1999. godine, čija je godišnja vrijednost proizvedene robe procijenjena na oko pola miliona eura. U proizvodnom pogonu zaposleno je 15 radnika, mahom metalostrugara i brusača, koji izrađuju dijelove mašina za podizanje automobila na autootpadima. Roba koja izlazi iz ovog pogona u potpunosti je namijenjena njemačkom tržištu.

Izudin Ahmetlic

Izudin Ahmetlić, HIFA grupacija

HIFA grupacija predstavlja lidera u trgovini naftnim derivatima u BiH već duži niz godina. Grupacija se sastoji od većeg broja firmi koje posluju u različitim sektorima (naftni derivati, bitumen, proizvodi od metala i dr.), a nastala je kao inicijativa porodice Ahmetlić. HIFA više nije prepoznatljiva kao isključivi uvoznik naftnih derivata već se na poslovnoj mapi pozicionira kao značajan izvoznik bitumena na tržišta regije i dobavljač velikih svjetskih firmi (npr. ENKA) pri izgradnji najsloženijih projekata kao što je izgradnja autocesta. Prema riječima Izudina Ahmetlića: „Najveći resurs lokalne zajednice u Tešnju su njeni ljudi.“

Izudin Ahmetlic

Rusmir Hrvić, AS Group

AS u posljednjih 20 godina nametnuo kao značajan akter u području vele i malotrgovine, da bi na mala vrata uvodio određene proizvodne djelatnosti. Danas imaju više od 200 vlastitih proizvoda u svom proizvodnom asortimanu, koji dolaze iz različitih sektora: proizvodnja keksa i konditorskih proizvoda, prerada tekstila, proizvodnja mineralnih voda i dr. U zadnjih nekoliko godina AS grupa je narasla na broj od 1.600 zaposlenih sa proizvodnim pogonima u Tešnju, Visokom i Travniku. Među akvizicijama AS grupe možemo ovom prilikom istaknuti: KENT (primjer jedne od prvih privatizacija inostrane firme koju je preuzela bh. firma), Napredak, Vispak, Oaza. AS je preuzeo dvije trećine ranije proizvodnje u firmi Borac Travnik, gdje se na hiljade muških odijela rade dnevno u pogonima Fortitudo, Travnik. Kao vlasnik kompanije često imam običaj reći „AS je firma članova porodice Hrvić i naših radnika“ – to je osnovni slogan kojim smo se vodili od osnivanja firme.

Dzenan Ajnanovic

Dženan Ajanović, direktor Inox Ajanović

Moj otac je dugogodišnji trgovac i zasigurno da kombinacija njemačkog perfekcionizma u obradi metala kojom sam ovladao tokom školovanja u Njemačkoj i očeva sposobnost u trgovanju pomogla nam je da postanemo prepoznatljivi brend kako na domaćem, tako i na inostranom tržištu. Trenutno izvozimo u države EU-a različite proizvode pretežno od inoxa, među kojima želim istaknuti i dijelove za skupocjene jahte. Pokrenuli smo aktivnosti na izgradnji novog multifunkcionalnog pogona, koji će nam omogućiti novo zapošljavanje i povećanje postojeće proizvodnje.

Аndrej Кajic

Andrej Kajić, direktor i suvlasnik firme Car Trim BH, Žepče

Osnovano 2007. g., Car Trim BH je preduzeće čija je matična kompanija Car Trim GmbH iz Njemačke, jedan od vodećih svjetskih proizvođača kožnih i tekstilnih enterijera za automobile i avione. Njegov najveći kupac je Volkswagen. Proizvodni pogon njemačke firme otvoren u Žepču u budućnosti bi trebao prerasti u reprezentativni centar ove grupacije sa oko 700 zaposlenih. Direktor Andrej Kajić ističe veliku pomoć Općine u ostvarivanju poslovnih planova poduzeća.